Ga naar de inhoud

Weer zwanger! – update #4 tweede trimester

Poeh, waar begin ik.. Zoals jullie wel gemerkt hebben ben ik een behoorlijke tijd afwezig geweest hier op mijn blog. Als je me volgt op Instagram dan heb je daar zo nu en dan nog een teken van leven voorbij kunnen zien komen, maar ook niet veel meer dan dat.

Zoals ik in de eerdere blogposts al vertelde, is deze zwangerschap niet bepaald een makkie. Hij valt me behoorlijk zwaar, en met mij natuurlijk ook direct het hele gezin. Daar ontkom je dan helaas ook niet aan. Afgelopen tijd heb ik dus ook behoorlijk weinig ‘puf’ gehad om te bloggen. Het ging simpelweg gewoon niet. Vandaar ook dat er geen update weer online was gekomen, terwijl ik dat natuurlijk eigenlijk wel gepland had.

Anyway, ik ben er weer! Soort van dan. Op moment van schrijven ben ik 39+1 weken zwanger en écht aan het aftellen tot de baby geboren wordt (wanneer?!!?!?!?), dus ik ga geen beloftes doen op dit moment dat er wekelijks een blog online komt, haha. Maar jullie hebben vorige week al weer een boeken-update blog kunnen lezen, deze week deze blog en ik verwacht / hoop nog wat blogs te kunnen schrijven voor de baby zich aanbiedt. En zodra de beeb geboren is hoop ik ook weer lekker aan het bloggen te kunnen slaan! Maar laat ik je nu eerst nog even mee terugnemen naar mijn tweede trimester 🙂

zwanger 3 baby's
3 baby’s bij elkaar ♡

Symptomen tweede trimester

Hoewel over het tweede trimester vaak wordt gezegd dat dit het trimester is bij uitstek waarin je je TOP voelt, was dat bij mij wederom helaas niet zo. Het idee is dat je lichaam wat gewend raakt aan het zwanger zijn, de ergste kwaaltjes uit het eerste trimester zijn over, en tegelijkertijd ben je nog niet zo dik / zwaar als in het derde trimester dat je weer minder mobiel bent. Je barst daardoor vaak van de energie en de zin om dingen te ondernemen. Ook nesteldrang kan echt gaan ontstaan nu. Maar al deze positieve punten betekent niet dat er zeker wat symptomen van het tweede trimester zijn!

Lijstje met symptomen tweede trimester

 • Bandenpijn
 • Pijn in je onderrug
 • Zwangerschapsstreep
 • Zwangerschapsstriemen
 • Brandend maagzuur
 • Zwangerschapsmasker
 • Kramp in je benen
 • Slapeloosheid
 • Aambeien

Check, check, dubbelcheck. Ja hoor, natuurlijk kan ik ze weer bijna allemaal afstrepen. Oh the joy of being pregnant ;-).

Taken voor het tweede trimester

Ook in het tweede trimester zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Je kunt natuurlijk alles in het eerste trimester doen, maar sommige dingen zijn simpelweg handiger om wat later in de zwangerschap te doen PLUS je maakt het jezelf daarmee ook wat makkelijker, door de dingen wat te spreiden. 🙂

Belangrijkste dingen om te regelen

 • Een kraampakket regelen
 • Met een pretecho is het geslacht nu ook te zien!
 • Wil je ook een 20-weken echo laten uitvoeren? Eventueel kun je bij deze echo ook het geslacht zien, als je wilt.
 • Wil je de NIPT-test ook laten uitvoeren?
 • Bevallen; thuis of in het ziekenhuis?
 • Zolang je niet getrouwd bent, is jouw partner officieel ‘niks’ van de baby zodra die geboren wordt. Een goed moment dus om de eventuele erkenning (of een geregistreerd partnerschap?) te regelen!
grote broer oefenen
Deze foto kregen wij door vanuit de opvang, grote broer alvast aan het oefenen.

Lichtpuntjes

Waar ik mijn eerste trimester niet direct als leuk omschreef, doe ik dat nu eigenlijk ook niet bij het tweede trimester. Deze hele zwangerschap eigenlijk gewoon niet ;-). Leuk was de zwangerschap van Wolf, maar deze niet. Desalniettemin ben ik natuurlijk wel heel gelukkig en dankbaar om zwanger te mogen zijn. Het feit dat dat ons alleen al weer gegund is, is eigenlijk al genoeg. Daarnaast waren er natuurlijk nog wel wat andere lichtpuntjes dit trimester.

Zoals de 20-weken echo. Die was weer helemaal goed! Baby #2 is wel, nu al(!), een eigenwijze. Dat bleek wel weer tijdens deze echo. Eigenlijk wouden we deze keer een geslachtsecho laten doen, maar door de lockdown / coronamaatregelen ging dat precies niet. Het geslacht gingen wij dus weer achterkomen bij de 20-weken echo.

Al vrij snel was het weer duidelijk dat ook dit een jongetje wordt, JIPPIE! Mijn mannen zijn niet verlegen om hun geslachtsdeel te laten zien tijdens echo’s, zullen we het daar maar op houden? Hahaha. Maar een van de ‘checks’ die ze doen tijdens de 20-weken echo kreeg ze niet 100% goed op beeld direct, dus mocht ik gaan dansen, bewegen en gek doen daar in de praktijk om de baby te laten draaien. Allemaal zonder succes. Baby bleef lekker liggen zoals hij lag ;-). We moesten (mochten) de volgende dag dus weer terugkomen.

Ach, vonden wij niet zo erg hoor, een extra echo! 🙂 En na de laatste check was baby #2 dan officieel helemaal goedgekeurd! YES. En nu we het geslacht ook wisten, kon ik natuurlijk ook lekker gaan shoppen!

zwanger baby jongen

Het voordeel dat dit de 2e jongen is, is dat we een hoop kleertjes en accessoires natuurlijk al hebben en het nu ook echt niet uitmaakt welke kleur dit is. Wij zijn sowieso wel redelijk van het gender neutrale, maar sommige dingen neigen toch meer naar een jongetje dan een meisje, dat houdt je toch wel :-). En deze mama vond natuurlijk dat haar nieuwe baby ook gewoon nieuwe spulletjes weer verdiende. En mama ook wel wat leuks verdiende na al die maanden ellende al dus (online) shoppen hebben we zeker gedaan dit trimester!

Aan het einde van het tweede trimester heb ik ook een beetje de hoop op een leuke zwangerschap opgegeven. En hoewel dat niet direct als een lichtpuntje klinkt misschien, was het dat ergens voor mij wel. De acceptatie voor mijzelf van een k*t-zwangerschap bracht ook een bepaalde rust met zich mee.


Ik heb al meer geblogd over de zwangerschap, zo lees je hier onze zwangerschapsaankondiging, kun je de eerste update en de tweede update terug lezen en natuurlijk ook update #3.