Ga naar de inhoud

16 mom hacks voor een soepele dag

De afgelopen 2,5 jaar als moeder hebben mij een ding sowieso geleerd: je planning moet je met een korreltje zout nemen.

Geen planning

Als moeder herken je het vast wel, ’s avonds in bed neem je vast even de planning voor de volgende dag door. Op je denkbeeldige lijstje staan duizend en één dingen die je wil en moet doen. Je maakt er een takenlijstje van zodat je morgenavond met een voldaan gevoel weer in bed ligt en terug kan kijken op een productieve dag. 24 uur later lig je weer in bed, kijk je terug op de dag en denk je bij jezelf ‘WAT heb ik nou in hemelsnaam gedaan vandaag?!’.

Nou mama, je hebt in ieder geval jezelf en je gezin in leven gehouden. En eerlijk, dat is een echt al een prestatie op zich. Applausje voor jezelf! Echt hoor.

Maar laat me je een les leren, je planning moet je écht met een korreltje zout gaan nemen. Voor je het weet wordt er namelijk ’s nachts iemand ziek en liggen al je plannen op de schop.

Mom hacks

Wil je nou toch een zo productief mogelijke dag hebben, de dag in ieder geval goed beginnen en ’s avonds in bed het gevoel hebben dat je toch wat hebt gedaan? Dan heb ik hier een lijstje met 16 mom hacks voor je. Kleine tips en trucs die er voor zorgen dat ook jij een soepele dag hebt en je aan het eind van de dag jezelf een schouderklopje geeft dat je dat állemaal hebt gedaan.

Avond van te voren

1. Lunch
Moeten er broodtrommels gevuld met boterhammen mee morgen? Smeer ze alvast en zet de broodtrommels in de koelkast. Zo blijven ze lekker vers. Dit kan ook prima met bevroren brood. Smeert soms zelfs makkelijker vind ik zelf.

2. Zet de ontbijttafel vast klaar
Dit is echt zo’n ding, wat ik vroeger altijd zwaar overdreven vond van mijn ouders maar nu heel goed begrijp, haha. Het is iets kleins maar scheelt zo veel. Door de tafel vast te dekken en alles vast op tafel te zetten wat je nodig hebt en vast op tafel kan, scheelt je gewoon tijd en frustratie. En als de kinderen oud genoeg zijn helpt ze dit ook bij het alvast zelf ontbijten.

3. Kleding klaarleggen
Leg de kleding voor de volgende dag alvast klaar. Tegenwoordig kunnen we allemaal de weersvoorspelling op onze telefoon zien, dus kijk snel even wat het weer gaat doen en je kunt zo de outfit alvast bepalen. Als je zelf ’s ochtends moeite hebt met bedenken wat je aan wilt, kun je dit voor jezelf ook doen. Desnoods bedenk je 2 outfits zodat je nog wat te kiezen hebt, maar op deze manier wordt het geen hele zoektocht meer.

4. Wasmachine en vaatwasser
Zal ik jou een geheimpje verklappen? De wasmachine en vaatwasser kunnen ook ’s avonds / ’s nachts draaien. Echt waar! Het is soms zelfs nog voordeliger ook. Kleine budgettip krijg je er dus ook nog gratis bij, haha.

In de ochtend

5. Zet je wekker een half uurtje eerder
Deze zet ik hier een beetje dubbel neer. Als je je wekker een half uurtje eerder zet, kun je zelf even rustig douchen en een kopje koffie of thee drinken voordat je direct met de kinderen aan de slag moet. Is wel echt een tip! Maar, dan moet dit wel lukken. Bij ons wordt de oudste bijvoorbeeld van onze wekker ook altijd wakker. Of gewoon zodra wij over de overloop lopen. Hoe zachtjes we ook sluipen. Hij gaat hier dus niet helemaal op, maar we proberen het regelmatig wel, haha.

6. Aangekleed naar beneden
De kleren had je al klaargelegd, dus dat is het probleem niet. Hop, meteen in de kleren voor jullie naar beneden gaan! Dat weer een keer op en neer lopen omdat de pyjama nog omgeruild moet worden voor een schone outfit.

7. Een baby kan best even wachten
Als er een ontbijtje inzit en hij heeft een schone luier om, kan je baby gerust een paar minuutjes wachten op een schone outfit terwijl jij jezelf nog klaarmaakt voor de dag. Of nog een paar minuutjes meer terwijl je de oudste naar school brengt bijvoorbeeld. Het maakt je baby niet zo veel uit of hij zijn pyjama nog aanheeft of al die supermooie klaargelegde outfit. 🙂

8. Met een gevulde buik op pad
Wel kleine kanttekening hierbij. Dit ligt er wel echt aan wat voor reis je moet ondernemen. Maar over het algemeen zou ik zeggen: zorg dat jij & je kindjes met een volle buik op pad gaan. Voordat je een lange autorit gaat maken, zorg dat je baby een fles heeft gehad en je kindjes nog een boterham. Als het dan wat langer duurt voor je op bestemming aankomt, of kunt stoppen onderweg, dan zijn jullie in ieder geval niet direct allemaal oververhit omdat je allemaal hongerig bent.

mom hacks makkelijke maaltijd

Eind van de dag

9. Begin op tijd met koken
Nog zo’n super saaie die je ouders deden en waarvan jij zei dat je dit nóóit zou doen. Maar echt, bereid het avond eten alvast zover dat kan! Heb je een kwartiertje voordat je de kinderen weer op moet halen? Snijdt alvast de groenten, schil de aardappelen, doe IETS. Echt. Die paar minuten nu schelen je zo meteen heel veel als iedereen hongerig en moe is.

10. Pyjama aan
Wist je dat je prima kunt avondeten in je pyjama? Haha, nee echt. Als iedereen in pyjama aan het avondeten zit, kunnen ze daarna direct door naar boven. Of juist nog even lekker spelen voor ze doorgaan. Het scheelt je na het eten in ieder geval een hoop gevlieg, stress en strijd.

11. Laat de kinderen helpen met opruimen
Kunnen ze echt heel goed zelf. Afhankelijk wel van de leeftijd. Maar als je het mij vraagt kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen. En al proberen ze het maar als ze nog jong zijn. Al gooien ze maar één blokje terug in de doos. Laat ze helpen opruimen. Moeten ze tenslotte dadelijk op de basisschool ook en het scheelt jou weer. En als ze echt niet willen kun je er ook een spelletje van maken. Wie het eerst 10 blokjes in de doos heeft gedaan?

12. Makkelijke maaltijd
Als je nou 1 à 2 keer in de week een makkelijke maaltijd inplant, dan scheelt dat alvast een hoop stress. En dit kan je echt zo aanpassen als jij wilt. Wat vindt jij makkelijk? En ook deze maaltijd kun je wellicht al voorbereiden! Al heb je alles maar vast klaarstaan / afgewogen / in een pan gegooid. Bijvoorbeeld: tosti, soep, patat, pannenkoeken, pizza.

Algemeen

13. Draagzak
Oh echt. Nummer één tip misschien wel. Maar een draagzak! Je baby wilt nou eenmaal niet de hele dag in de box of kinderwagen liggen. En sommige baby’s willen dit helemaal weinig. Die willen gewoon lekker met mama knuffelen. Iedere dag of als ze even niet in hun hum zijn. Maar een draagzak biedt je echt een uitkomst! Je baby lekker dicht tegen je aan en mama heeft haar handen vrij om wat dan ook te doen. Wij hebben zelf deze van ByKay en ik ben er écht over te spreken. Heel fijn!

14. Weekmenu
Tja, ook niet echt een heel sexy tip. Maar het doen van weekboodschappen en het maken van een weekmenu ontneemt mij veel stress. Zo hoef ik niet iedere dag na te denken wat we nu weer gaan eten, en hoef ik ook niet iedere dag naar de supermarkt (scheelt tijd!). Voor het weekmenu maken wij gebruik van Hello Fresh (ontvang €45 korting via deze link!). Scheelt mij boodschappen doen en nadenken!

15. Boodschappen bestellen
In het verlengde daarvan: boodschappen bestellen. In de weken dat wij Hello Fresh ontvangen maak ik hier dan even geen gebruik van, vanwege het minimale bestelbedrag voor het bezorgen van de boodschappen. Maar als we eens een weekje geen Hello Fresh hebben, dan val ik hier meteen op terug. Bestellen van boodschappen scheelt mij echt gewoon tijd en eerlijk, ook een hoop frustratie, in de supermarkt.

16. Zelfstandige kinderen
Tja, aan deze tip heb je natuurlijk niet zoveel als je net een baby’tje hebt. Maar wij hebben Wolf echt zo snel mogelijk zo zelfstandig mogelijk gemaakt. Zijn drinken voor hem op tafel zetten zodat hij het zelf kan pakken, bijvoorbeeld. En nu pakt hij zelf slabbers uit de la, een doekje voor zijn snotneus of doet zijn broek weer aan. Óf zet de tv vast aan, oeps.

Maar lieve mama’s, wees vooral lief en zacht voor jezelf. Je hoeft niet altijd productief te zijn. Zoals op het begin al stond, iedereen in leven houden is al een hele prestatie!

*Deze blogpost bevat affiliate-links. Dit kost jou niks extra, levert je soms juist extra korting op!, maar levert mij wel een klein beetje inkomsten op wanneer je hier gebruik van maakt.