Ga naar de inhoud

Weer zwanger! – update #3 eerste trimester

Op het moment van schrijven ligt het eerste kwartaal al achter mij, gelukkig. Ik kan me geen dag herinneren van het eerste trimester waarin ik mij niet ziek, zwak, misselijk voelde. Het voelt voor mij alsof ik alle kwaaltjes die ik bij de zwangerschap van Wolf niet heb gehad, er nu dubbel en dwars bovenop krijg.

So far, vind ik deze zwangerschap dus ook nog niet héél erg leuk. Hoewel we natuurlijk heel gelukkig zijn met de zwangerschap an sich en de baby, is deze zwangerschap gewoon heel zwaar. Ik hoop met heel mijn hart dat ik gauw opknap, want ik merk ook aan Wolf en Sander dat het ook voor hen vrij zwaar is. Helaas! Zolang de baby maar gezond is, dat is natuurlijk het belangrijkste!

BabyBaby

In het eerste trimester gebeurt er natuurlijk heel erg veel qua ontwikkeling van de baby, en dat is goed te merken aan je lichaam.

Symptomen eerste trimester

Bij de eerste, Wolf had ik nergens last van. Zo hoopte ik ook de tweede zwangerschap even te doen, maar dat liep toch anders. Al snel merkte ik aan mijn lichaam dat ik vermoeid was, en dat is niet zo erg. Dat had ik bij Wolf ook, maar daar kwam in eens misselijkheid bij. Een beetje misselijkheid is oké, maar ik was dus de hele dag door misselijk en kon op ieder moment zo maar overgeven. Ik kon gelukkig wel mijn eten binnenhouden over het algemeen, mocht jou dat niet lukken overleg dan even met verloskundige en/of huisarts – daar is namelijk een middel tegen te krijgen.

zwanger eerste trimester

Dit is een lijstje van veel voorkomende symptomen tijdens het eerste trimester:

  • Vaker naar de WC
  • Blaasontsteking
  • (Ochtend) misselijkheid
  • Vreetbuien (dus zorg dat je van alles wat in huis hebt!)
  • Vermoeidheid
  • Obstipatie

Bij mij was het dus vooral misselijkheid, de hele dag door! Daarnaast nog vermoeidheid, uiteraard verschillen de symptomen per persoon.

Taken voor het eerste trimester

Er zijn een hoop taken die je in het eerste trimester kunt afstrepen, zo ga je op zoek naar een verloskundige, meldt je je vast aan bij de kraamzorg en geef je ook de wijzigingen door aan de zorgverzekeraar. In december kun je natuurlijk van zorgverzekeraar wisselen, dus het eerste trimester was voor mij ook een moment om hier even goed over na te denken. Wat wil ik? En wat verwacht ik?

Belangrijkste dingen om te regelen:

  • Verloskundige
  • Kraamzorg
  • Zorgverzekeraar (indien dit tijdens je zwangerschap wisselt)

Onze keuze om bij een basisverzekering te blijven

Wij hebben ervoor gekozen om voor mij de basisverzekering aan te houden waar wij ook al verzekerd waren. Een aanvullende verzekering zouden wij puur alleen voor de zwangerschap doen, en dat kan ons financieel niet uit op het moment. Ik moet toch al medisch bevallen door de vorige keizersnee, dus de vergoeding voor poliklinisch bevallen hoeven wij al geen gebruik van te maken. Dan gaat het alleen nog om een eventuele vergoeding van de eigen bijdrage kraamzorg en een kraampakket. De kosten die wij hiervoor verwachten wegen in ons geval niet op tegen de extra kosten die de aanvullende verzekering kost.

Wij hebben er dus voor gekozen om een apart spaarpotje aan te maken voor deze kosten. Zo kunnen we het, wanneer de rekening komt, toch in één keer betalen zonder dat er een hap uit onze spaarrekening gaat. Wat de kosten precies gaan zijn weten wij ook niet! Het is dus een wilde gok, maar mijn vermoeden is dat als we €250 sparen we redelijk goed zitten.

Moeders voor moeders

Ook kun je je in je eerste trimester opgeven bij moeders voor moeders. Zij zamelen urine van zwangere vrouwen in dat wordt gebruikt om medicijnen te ontwikkelen voor gebruik bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Een heel mooi doel dus!

Lichtpuntjes!

Mijn eerste trimester was dus echt niet leuk! Helaas … toch waren er wel enkele lichtpuntjes! Yes ik ben weer zwanger … direct daarna kwam de misselijkheid om het hoekje kijken, jammer! Een ander lichtpuntje is natuurlijk de eerste echo, die zag er super goed uit en je kunt echt al een mensje zien. Super leuk!

Sander en ik konden niet wachten met het delen van de zwangerschap met vrienden en familie. Met onze ouders (los van elkaar – coronaproof) en Sanders zusje hebben we dat tijdens Sinterklaas gedaan toen we dat met zijn allen gingen vieren voor Wolf (en natuurlijk een beetje voor onszelf).

Omdat de zwangerschap behoorlijk zwaar was in het eerste trimester, wilden wij het graag met een klein clubje mensen wel alvast delen zodat we het toch erover konden hebben. Toen we hadden besloten om het onze ouders te gaan vertellen met Sinterklaas, zijn we meteen gaan nadenken over een leuke, originele manier om het hen te vertellen. Uiteindelijk zijn we gegaan voor chocoladeletters die het woord ‘zwanger’ spelden.

Deze hadden we ingepakt en tussen de gewone cadeautjes in de zak gedaan. Bij de eerste paar letters werd wat vreemd gekeken, omdat ze natuurlijk een chocoladeletter van hun naam verwachtten maar het deze niet was.. (Al werd de W nog voor een M aangezien in eerste instantie). Gelukkig vonden ze het ook een hele leuke (en lekkere!) manier van vertellen. Het was nog even puzzelen voor henzelf, ze hadden het niet gelijk door. Dat vonden wij wel leuk natuurlijk, haha!

Weer zwanger! - update #3 eerste trimester
Het boek ‘Wat zit er in je buik, mama?’ van Sam Lloyd

Met onze vrienden hebben we het vertellen dat we zwanger zijn veelal digitaal gedaan. Vanwege corona kunnen we natuurlijk niet meer zomaar bij iedereen langs en willen we daarnaast ook het coronaproof-bezoek wat beperkt houden. Wij hadden voor Wolf een boek gekocht, en dat hebben we eigenlijk door Wolf aan onze vrienden ook laten zien. Hij mocht van ons heel trots laten zien wat zijn nieuwe voorleesboek was.

Wij hebben het boek ‘Wat zit er in je buik, mama?’ gekocht. Een leuk flappenboek waarin door middel van rijmpjes wordt geraden wat er in mama’s buik zit. In het begin is mama’s buik nog niet zo goed, en zou het wel een klein insect kunnen zijn, maar naar mate de tijd verstrekt groeit mama’s buik ook steeds groter!

Ik heb al meer geblogd over de zwangerschap, zo lees je hier onze zwangerschapsaankondiging, kun je de eerste update terug lezen en natuurlijk ook update #2.