Er is weinig zo vervelend dan met tegenzin naar je werk gaan iedere dag, toch? Dat is wel hoe ik er in sta, in ieder geval. Werk is voor mij een groot deel van mijn leven en als we de politiek moeten geloven dan moeten we ook nog wel even door met werken.. Heel belangrijk dus om veel plezier in je werk te hebben!
Nou kun je er ook voor kiezen om akkoord te gaan met een mwah-werkplek, omdat jij vindt dat je in de rest van je leven al genoeg plezier beleeft. Maar ik kies ervoor om uit ieder aspect van mijn leven het maximale te halen en dus óók of misschien wel juist heel veel plezier uit mijn werk te halen!
Wanneer heb je geen plezier meer in je werk?
Kijk, we kennen allemaal wel het gevoel dat je ’s ochtends écht geen zin hebt om uit bed te gaan en aan het werk te gaan. Dat je je het liefste gewoon nog een keer, of tien, omdraait en de rest van de dag in pyjama film blijft kijken in bed. Die dagen horen erbij in het leven en zijn ook helemaal prima. Hier zijn duizenden redenen voor te bedenken, PMS anybody?, en die zijn allemaal oké en mogen er zijn. Het wordt meer problematisch als je dit iedere dag hebt, of toch in ieder geval de meeste dagen.
Voorbeeld: Zelf zou ik hierin aanhouden de helft van de tijd. Ik werk 28 uur in loondienst, dit verdeel ik de ene week over 3 dagen, de andere week over 4 dagen. Voor mijzelf zou ik willen spreken van echt geen plezier meer in mijn werk hebben, wanneer ik minimaal 2 dagen in de week met échte tegenzin naar het werk ga. En dat is niet: ‘ik heb geen zin in deze vergadering vandaag’ of ‘mm ik zou nog wel langer in bed willen blijven liggen’, maar echt tegenzin. Jezelf naar je werk toe moeten slepen terwijl je eigenlijk de neiging hebt om je ziek te melden. Ziek melden wanneer je niet echt ziek bent, maar gewoon andere dingen wilt doen.
Eigen invloed
Daarvoor zul je eerst moeten weten wat het is waardoor je geen plezier meer hebt in je werk. Wat maakt het dat jij met zo veel tegenzin in de auto, op de fiets, in de trein stapt (of naar boven loopt, voor de thuiswerkers ;-))? Is dat een collega? Of misschien meerdere collega’s? Is dat je werk inhoudelijk? Of komt het door de reistijd? Er zijn natuurlijk heel veel factoren te bedenken waardoor jouw werkplezier tot onder nul is gedaald. En om het plezier in je werk terug te krijgen zou ik beginnen te onderzoeken waar het vandaan komt dat dat er nu niet is.
Wanneer je weet wat je mist, of wat er “mis” is, in je huidige werk, kun je namelijk ook stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat jij het plezier in je werk weer terug krijgt. Merk je bijvoorbeeld dat je weinig aansluiting hebt met je collega’s, ga dan eens op zoek naar manieren om die wél te krijgen.
Wordt er binnenkort een (online) team uitje georganiseerd? Ga dan eens met je collega’s in gesprek, en misschien juist wel de collega’s die je anders niet zo veel spreekt. Vraag ze eens naar wat zij graag in hun vrije tijd doen. En ga er dan wel open minded in natuurlijk, wat jou een leuke hobby lijkt kan voor een ander helemaal niks zijn en andersom. Maar dingen waar mensen blij van worden, veel vanaf weten, kunnen ze altijd gepassioneerd over vertellen! En dat maakt het automatisch al een leuk gesprek.
12 factoren werkgeluk
In de wetenschappelijke literatuur, ik zal het verder niet aanhalen, don’t worry ;-), worden 12 factoren aangehaald die van invloed zijn op jouw werkgeluk. En daarmee dus ook automatisch op het plezier in je werk. Deze 12 factoren zijn als volgt:
- Invloed
- Gebruik maken van je kwaliteiten
- Uitdaging
- Afwisseling
- Duidelijkheid
- Collega’s
- Waardering, salaris
- Werkomgeving
- Waardering voor het werk
- Leidinggevende
- Doorgroeimogelijkheden
- Eerlijke behandeling
Zoals je ziet zitten hier een aantal factoren bij waar je zelf niet direct invloed op kunt uitoefenen, maar ook factoren waarbij dit zeker wel kan! Ik gaf net je al een voorbeeld hoe je in het punt van collega’s kunt handelen. Op je salaris denk je waarschijnlijk niet zoveel invloed te hebben. Maar zeg eens eerlijk, ben jij het gesprek met je leidinggevende al eens aangegaan over loonsverhoging? Waarschijnlijk niet hè? Doe dat eens! Als jij vindt dat je te weinig verdiend voor wat je doet, stap dan eens naar je leidinggevende toe.
Doe dit dan wel voorbereid, dan maak je natuurlijk meer kans. Vraag eens aan collega’s wat zij verdienen voor hetzelfde werk? Neem hierin dan wel ook hun werkervaring en eventueel kwalificaties mee. Misschien willen je collega’s er het niet met je over hebben, maar als je het niet probeert kom je er sowieso niet achter. Op het internet is er ook veel te lezen over gemiddelde salarissen voor bepaalde beroepsgroepen. Op die manier kun je ook wat meer research doen voor wat een passend salaris voor jou zal zijn.
En als je dan erachter bent wat je graag wilt, of zou moeten, verdienen. Ga daar dan nog een stapje boven zitten en neem dát bedrag mee de onderhandeling in. Je leidinggevende zal er namelijk waarschijnlijk ook altijd nog weer wat af proberen te snoepen, dat is natuurlijk weer gunstig voor het bedrijf waar je werkt ;-). Kijk ook naar het waarom. Waarom wil je zo graag loonsverhoging? Onderbouw je voorstel! Waaruit blijkt dat jij meer verdient, dat jij jouw werk zo goed doet?
En misschien is een loonsverhoging nu nog wel niet mogelijk, vindt je leidinggevende, maar misschien wel als je aan bepaalde eisen of kwaliteiten voldoet. Ga dan ook juist kijken wat je kunt doen om die loonsverhoging alsnog binnen te slepen. Is er een cursus die je kunt volgen? Een extra taak die je naast je gewone werkzaamheden kunt uitvoeren?
Dit alles kan natuurlijk ook weer voor meer uitdaging in je werk zorgen, ook een van de 12 factoren! Win-win situatie dus.
Door goed te kijken naar wat er mist of ontbreekt volgens jou, kun je er ook naar werken om die punten op te vullen. Om te zorgen voor meer plezier in je werk.
Als je graag meer wilt weten over meer plezier in je werk terugvinden, stuur me dan vooral een berichtje. Het is een onderwerp die mij aan het hart gaat en ik denk graag met je mee! Je kunt mij vinden op Instagram onder @Lifebyilse.