Ga naar de inhoud

Keizersnee; easy way out?

NEE. Zo, is dat alvast duidelijk. Want laat ik even duidelijk zijn: een keizersnee vind ik NIET the easy way out. Ik durf ook wel te zeggen dat het niet de easy way out is. Net als geen een vaginale bevalling hetzelfde is, is ook geen een keizersnee hetzelfde. Natuurlijk zijn er verschillende redenen om voor een keizersnee te “kiezen”, maar daarnaast is er ook gewoon heel veel afhankelijk van de ligging van de baby, de gezondheid van baby en moeder en de omstandigheden waarin de bevalling plaatsvindt.

Zelf ben ik via een spoed keizersnee bevallen, maar zelfs bij een spoed keizersnee zijn er weer zoveel factoren waardoor geen een hetzelfde is. Gelukkig ook maar!

Foto vooraf keizersnee
Nog een laatste foto met zijn tweeën voordat onze zoon geboren wordt via een (spoed) keizersnee

Wat is een keizersnee?

Keizersnee, keizersnede of sectio caesarea. Heel simpel gezegd: de baby wordt via een snee in de buikwand geboren. Nu klinkt dit heel simpel, is het natuurlijk niet. Een keizersnee is gewoon een zware buikoperatie. Er kunnen tal van redenen zijn waarom er voor een (spoed) keizersnee wordt gekozen voor de geboorte van jouw kindje, hier ga ik verder niet op in.

Bij een keizersnee wordt er door een gynaecoloog een snee in je buikwand en baarmoeder gemaakt, en wordt via die snee je baby geboren. Hier voel je niks van, je wordt namelijk door middel van een ruggenprik verdoofd. Het moment van de snee zetten en het geboren worden van je baby ligt niet zover uit elkaar, een paar minuten hooguit. In totaal duurt de operatie zo’n 3 kwartier, dit is inclusief de wond weer dicht hechten.

Baby uit buik keizersnee
Wolf wordt door de verpleegkundige direct uit mijn buik op mijn borst gelegd.

Herstel

Wat is het grote verschil in herstel van een keizersnee en een vaginale bevalling? Tja, vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring kan ik hier niet zoveel over vertellen. Ik ben namelijk alleen (nog) via een keizersnee bevallen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je veel en goed rust neemt. Of je nou via een keizersnee bevalt of via een vaginale bevalling.

Omdat het een eigenlijk gewoon een zware buikoperatie is die je ondergaat, mag je de eerste 6 weken sowieso niet auto rijden (i.v.m. de verzekering), sporten en (zwaardere) huishoudelijke klussen doen. Ook wordt sterk geadviseerd om het traplopen te beperken. Maar hier zal je door de verloskundige, gynaecoloog en/of kraamzorg op worden gewezen. Wanneer je je aan deze ‘regels’ houdt, is het mijn ervaring dat het herstel ook voorspoedig zal gaan. Nogmaals, de ene bevalling is de andere niet dus ook het ene herstel is de andere niet. Er is áltijd een kans op complicaties, maar die is er natuurlijk ook bij een vaginale bevalling.

Mijn ervaring

Zoals ik al even aankaartte ben ik via een spoed keizersnee bevallen. Hier is voor gekozen omdat de ontsluiting bleef hangen op 4cm en op de hartmonitor van de baby te zien was dat hij de weeën steeds slechter aankon. Tijdens de weeën daalde zijn hartslag (dit is normaal), maar deze kwam tussen de weeën door niet meer goed omhoog. Het zuurstofgehalte viel ook niet te meten in zijn bloed, omdat ze niet bij zijn hoofdje konden komen. Al met al deed dit beslissen tot een spoed keizersnee.

Ondanks dat er dus spoed achter de keizersnee zat, en dit voor veel vrouwen als heel heftig wordt ervaren, kijk ik echt heel goed terug op de bevalling. Van te voren stond ik al gewoon positief tegenover een keizersnee, dit zal wellicht ook meehelpen. Ik zie zelf niet zo goed wat er “verkeerd” zou zijn aan een keizersnee. Gezondheid van de baby (en jezelf) gaat voor toch?!

Ik ben bevallen in het Martini Ziekenhuis in Groningen en deze zwangerschap heb ik voor mijzelf weer gepland dat ik hier ga bevallen. Er komen nog gesprekken met de gynaecoloog aan, maar ik heb voor mijzelf nog niet besloten of ik weer een keizersnee wil of het via een vaginale bevalling wil proberen. Ik sta tegenover allebei positief. Als ik kies voor een keizersnee deze keer wordt het een geplande keizersnee. Dit biedt wat meer mogelijkheden, je kan dan namelijk ook bespreken met de gynaecoloog dat je via een zogenaamde ‘Gentle Sectio’ wilt bevallen.

Dit is een meer natuurlijke vorm van bevallen via een keizersnee. Voor meer info hierover raad ik je aan op deze link te klikken, Ouders van Nu heeft er een mooi en duidelijke blog over op hun site staan. Ik ervaar mijn spoed keizersnee ook gedaan op een zoveel mogelijk ‘Gentle Sectio’-manier. Ik heb Wolf geboren zien worden en hij heeft direct zoveel en zo lang mogelijk huid op huid bij mij gelegen. Tussendoor moest hij wel even naar de kinderarts voor controles natuurlijk.

Keizersnee, baby weer op borst na controle arts.
Na de controle door de kinderarts weer terug op mijn borst terwijl ik nog gehecht wordt.

Hoewel dit een heel positieve blog is, en ik een keizersnee ook écht als zodanig heb ervaren, zou ik je op het hart willen drukken dat een keizersnee NIET the easy way out is. Dit is gewoon een operatie en is net zo goed zwaar als een vaginale bevalling. Ook is het een niet beter dan het ander of maakt het een je meer of minder vrouw dan de ander. Het is allebei een bevalling en laten we dan ook alsjeblieft het taboe rondom een keizersnee de wereld uit helpen!