Naar de inhoud springen

5 x doen met je kind op een regenachtige dag

Toevallig is het vandaag een lekker zonnige dag en gaan we ook een heel zonnig weekend tegemoet. Koud, maar zonnig. Maar aankomende week slaat het weer wat om en zijn er weer een hele hoop regenachtige dagen voorspelt. Ondertussen zitten we nog steeds in een lockdown en kunnen we niet zo heel veel kanten op met onze kinderen. Althans, binnen niet.

De binnenspeeltuinen, musea en andere overdekte bezigheden zijn nog steeds allemaal gesloten. Tijd dus om eens wat inspiratie op te doen wat we dan wél kunnen doen op een regenachtige dag! Ik geef je vandaag 5 ideeën die voor bijna alle leeftijden wel leuk zijn, eventueel kun je de activiteit wat aanpassen. Zo kunnen oudere kinderen wat meer meehelpen in de voorbereiding en zul je voor jongere kinderen wat meer zelf moeten doen.

wandelen regenachtige dag

1. Wandelen

Wandelen, ja echt? Waarom niet? Als je kind zelf nog geen grote stukken kan lopen dan leg je hem lekker in de wandelwagen of buggy met een regenhoes eromheen en trek je zelf lekker een regenjas en regenlaarzen aan, hond mee en wandelen maar! Als je kleine wel al stukken zelf kan lopen zal hij het juist geweldig vinden om buiten in de regen te lopen. Lekker in de plassen stampen!

Oude kleren aan, regenjas en –laarzen aan en gaan maar! Eventueel kun je hem een speciale outdoor-broek of -pak aan doen. Zo is hij helemaal beschermd tegen de regen en blijft hij lekker warm. Ook geen probleem als hij vies wordt, je veegt het er zo af met een doekje als je weer thuis bent.

Je kunt natuurlijk in het bos gaan wandelen, een persoonlijke favoriet!, maar een rondje door de buurt waar je woont kan ook echt al heel leuk zijn. Neem eens een andere route dan je gewend bent en je ontdekt weer allemaal nieuwe plekjes! Misschien loop je zelfs wel langs een leuk speeltuintje die je kunt onthouden voor een zonnigere dag 😉

2. Warme chocolademelk

Als je dan helemaal koud en verregend thuis komt natuurlijk: warme choco! Tja, dat hoort er wel gewoon een beetje bij, toch? Als je kindje oud genoeg is ook leuk om “samen” te maken. Kant en klaar chocomelk in een pannetje opwarmen, of zelf maken met (plantaardige) melk, cacaopoeder en eventueel wat suiker of honing om het nog wat te zoeten. Heel erg lekker én heel erg leuk om samen te doen! Je kunt de warme choco ook nog versieren met marshmallows, slagroom, spikkels of maak het zo gek als je zelf wilt.

3. Film/series kijken

En bij die warme choco hoort eigenlijk ook een leuke film, toch? Er is niets fijners, als je het mij vraagt, dan wanneer de regen op de ramen tikt lekker binnen een fijne film kijken. Onder een dekentje, een warme chocomelk in je handen, wat lekker snacks op tafel en een goede film op tv. En dan het liefst een waar je een feel good-gevoel aan overhoudt. Of Harry Potter, die doet het bij mij ook altijd goed. Is alleen wat minder geschikt voor jonge kinderen.

Nijntje

5 leukste films/series op Netflix

 1. Peppa Big
 2. Pokemon
 3. Nijntje
 4. Madagascar
 5. Sjakie en de chocolade fabriek

5 leukste films/series op Disney+

 1. Coco
 2. Phineas and Ferb
 3. Soul
 4. Frozen
 5. PJMASKS

5 leukste films/series op Videoland

 1. Juf Roos
 2. Bassie en Adriaan
 3. Verschrikkelijke Ikke
 4. Kabouter Plop
 5. Shark Tale

4. Spelletjes doen

Als je kind(eren) al wat ouder is, is het ook heel erg leuk om samen spelletjes te gaan doen. Hoewel er waarschijnlijk ook weer een leeftijd komt waarop je kind absoluut geen spelletjes met je wil spelen, zijn ze op jongere leeftijd hier vaak wel weer heel goed voor te porren. Een lekker glaasje drinken en wat snackjes erbij, dat maakt het helemaal af!

Leuke spelletjes ter inspiratie

Er zijn veel verschillende spelletjes, voor verschillende leeftijden, maar deze zijn altijd goed:

 1. Beverbende
 2. Memory
 3. Wie is het?
 4. Puzzel
 5. UNO (junior)
knutselen

5. Knutselen

Wil je echt een dag-vullend programma, dan zet je je kinderen eerst aan het werk om een zelf verzonnen spel in elkaar te knutselen. Zeker als je dit zelf ook leuk vindt om te doen, dan is knutselen ook een hele leuke activiteit. Er zijn op het internet (Pinterest!) talloze voorbeelden te vinden, of je kunt je creativiteit, en die van je kind(eren), de vrije loop laten gaan. Papier, lijm, verf, stickers en je komt een heel eind.

Dit is ook echt weer een activiteit die je zo gek kunt maken als je zelf wilt en helemaal kunt toespitsen op de leeftijd (en kunnen) van jouw kind. Voor hele jonge kinderen is een kleurplaat misschien knutsel genoeg, voor oudere kinderen kun je wat ingewikkeldere voorbeelden erbij pakken. Of misschien hebben ze niet zoveel zin om binnen met papier, verf en lijm aan de slag te gaan. Maar heb je in de schuur nog wat restjes hout staan. Figuurzaag erbij en laat die creativiteit maar de vrije loop gaan!

Hopelijk kun je met behulp van de tips in deze blog weer een aantal regenachtige dagen vooruit. Ik weet zeker dat ik hem in de komende dagen er zelf ook weer eens bij ga pakken in ieder geval.
Laat je creativiteit de komende dagen flink gaan en je komt ook de regenachtige dagen wel goed door. Succes!