Ga naar de inhoud

Zo maak je thuiswerken leuker: 3 tips

We hebben er allemaal mee te maken, of je het nou zelf moet doen of niet, thuiswerken is hot topic op het moment. En waar heel veel mensen dit niet leuk vinden, of zelfs heel erg saai, hoeft dit niet! Thuiswerken kan écht heel leuk zijn.

Wat vind ik zo leuk aan thuiswerken?

Wat er zo leuk aan is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Persoonlijk vind ik thuiswerken echt wel heel erg leuk en hoop ik dat jij dat ook al vind, of anders door deze blog geïnspireerd bent om het ook eens van de zonnige kant te bekijken.

thuiswerken

Zelf ben ik best wel een huismus. Ik ben dus graag thuis en heb niet zo gauw een probleem met veel thuis zijn. Ik heb een fijn huis wat echt naar mijn (onze) smaak is ingericht. Ik ben trots op ons huis en de inrichting! Wij hebben op zolder een kantoorruimte gecreëerd waar je echt heel lekker kunt zitten. Sander werkt remote, wat inhoudt dat hij altijd, corona of niet, vanuit huis werkt. Het bedrijf waar hij voor werkt zit in het westen van het land en wij wonen in het noorden, niet een afstand die je iedere werkdag wilt inrichten. Een fijne kantoorruimte in huis was dus ook wel echt een must gezien deze situatie.

Ik ben oprecht heel gelukkig in mijn relatie en vind het heerlijk om veel met Sander te zijn. Wat ik dus ook zo fijn vindt aan het thuiswerken is dat ik veel met Sander samen ben. Tuurlijk, we zijn aan het werk en dus niet ‘met elkaar bezig’. We wisselen ook niet veel woorden als we gefocust bezig zijn. Maar het is gewoon heel fijn om zo een gezellige collega te hebben. (Niet dat mijn collega’s op kantoor dat niet zijn, hoor ;-))!

Naast Sander is natuurlijk ook Ivy elke dag thuis, onze hond! Heerlijk om dat vrolijke beestje de hele dag om mij heen te hebben, of niet. Soms gaat ze even mee naar zolder, andere momenten blijft ze beneden op de bank liggen. En als ik dan naar beneden ga om een nieuwe kop koffie, thee of wat dan ook te halen krijgt ze altijd even een kriebel achter haar oren. Heerlijk om dat koppie zo veel te zien.

Over die koffie, thee of wat dan ook gesproken. Ik vind de koffie op kantoor niet te drinken en de thee… Daar heb ik de voorkeur voor mijn eigen meegebrachte zakjes voor. Maar thuis hebben wij heerlijke koffie en thee! En daar kan ik dan ook lekker van genieten. Én ik koop geen dure koffie’s meer voor onderweg! Blijven dus ook mooi wat extra centen in eigen zak zitten na zo’n werkdag.

En hoewel de lunch vaak zat nog bestaat uit een simpele boterham, cracker of schaaltje yoghurt, wordt ook vaak genoeg de koelkast open getrokken om nog wat restjes op te warmen van de dag ervoor of wat anders lekkerders te maken! Die eeuwige boterham ben ik soms zo spuugzat, maar blijft wel gewoon het handigste om mee te nemen naar kantoor. Thuis maakt het echter niet uit, nog zo’n voordeel van thuiswerken!

Ik kan kleine huishoudelijke klusjes tussendoor doen.. Ja, echt! Waar je op kantoor al gauw even moet wachten bij het koffiezetapparaat of voor de printer, heb je dat thuis natuurlijk niet. Ook klets je minder tijd weg met je collega’s. Dat zijn eigenlijk natuurlijk allemaal inimini pauzes. Die heel goed en gezond zijn! Maar die heb je dus niet (zo snel) als je thuis werkt. Om ze er toch in te houden vind ik het fijn om even snel een wasje in de wasmachine te gooien bijvoorbeeld. Of even later weer op het droogrek te hangen. Of de vaatwasser alvast even in- en uitruimen.

Kleine huishoudelijke taken die toch moeten gebeuren, waar ik na een werkdag tegenop zie, maar nu voor een fijne afwisseling in werkzaamheden zorgen.

Hoe kan je thuiswerken leuker maken?

Soms is het een kwestie van positief tegen bepaalde dingen aankijken. Een mindset dingetje. Knop even omzetten. Maar zo simpel is het natuurlijk lang niet altijd. En soms zit je er gewoon even doorheen. Wat na bijna een jaar aan corona-maatregelen in Nederland heel begrijpelijk is als je je zo voelt. En voor veel mensen betekent dit ook al een jaar thuiswerken waar ze normaal gewend zijn om iedere dag af te reizen naar kantoor.

Kantoor en schoolKantoor en school

Om die knop toch weer om te kunnen zetten, en het thuiswerken (weer) veel leuker te gaan vinden heb ik een aantal tips voor je.

1. Zorg voor een fijne werkplek

Deze is voor iedereen anders natuurlijk. Soms laat je thuissituatie het niet toe om een aparte kamer om te dopen tot kantoor, soms wel maar voelt de ruimte gewoon niet goed. Anyway, zorg voor een fijne werkplek. Of dit nu aan de keukentafel of in het rommelhok is maakt even niet uit. Kijk naar wat voor jou werkt!

thuiswerken

Lijkt misschien een beetje conflicterend: maar wissel deze werkplek ook eens af. Verandering van spijs doet eten. Oftewel, misschien helpt het jou om eens op een andere werkplek te zitten. Er zijn verschillende platvormen via waar je een werkplek kunt huren, maar kijk ook eens naar bijvoorbeeld een hotel in de buurt. De meeste verhuren maar wat graag hun kamers nu als een werkplek aan jou! Ook zou je eens een huizenruil kunnen doen met iemand in de buurt (of juist niet..). Een soort mini-werkvakantie.

Wat natuurlijk ook kan is dat je tijdens een (telefonisch) overleg gaat wandelen in plaats van op je werkplek te blijven zitten. Wandelen is natuurlijk sowieso super goed voor je en zeker wanneer je geen aantekeningen hoeft te maken kun je een overleg natuurlijk heel goed wandelend doen!

2. Zoek sociaal contact op

Een veelgehoorde klacht over het thuiswerken is dat veel mensen het sociale aspect van naar kantoor gaan missen. Ze missen hun collega’s (soms ook wel vrienden) om hun heen en de sociale praatjes. Maar deze kan je natuurlijk heel goed opzoeken zelf! Wel met inachtneming van de corona maatregelen natuurlijk.. Maar misschien kun je eens met een vriend of vriendin of collega afspreken om een dag samen te werken. En dan bedoel ik niet samenwerken, maar samen werken. Dus allebei in dezelfde ruimte je eigen werk doen.

Of als je iemand hebt die bij jou in de buurt woont, maak samen een lekkere lunch-wandeling. Ook kun je afspreken met elkaar om na het werk nog even een kop koffie te doen. Komt dat normaal gesproken niet goed uit, doordat je nu geen reistijd hebt, heb je er ineens misschien wél tijd voor.

samen werken

En als je een collega hebt met wie je altijd graag even bij kletst op kantoor, kun je ook afspreken om dit nu even digitaal te doen. Plan een “vergadering” in, zorg voor een lekkere kop koffie en zet die videobespreking maar aan! Misschien leer je elkaar wel veel beter kennen nu je allebei in je eigen privé omgeving zit.

3. Suit up!

Een bekende uitspraak uit de komedieserie How I Met Your Mother, maar hij past wel.. Herken je dat je je een beetje blegh voelt door al het thuiswerken? En dus ook niet zo veel zin hebt om je fatsoenlijk aan te kleden? Je krijgt het misschien nog net voor elkaar om een leuke blouse aan te doen, je haar te kammen en wat minimale make-up op te doen, maar buiten beeld heb je gewoon nog je pyjama broek en pantoffels aan? Suit up! Of dress up, t-shirt up, whatever suits you..

Trek wat leuks aan! Daar komt het eigenlijk op neer. Doe alsof je wél naar kantoor gaat en doe je best op je uiterlijk zoals je dat anders ook zou doen. Ik weet zeker dat je je meteen al beter gaat voelen en zelfs misschien wel productiever. Hoewel het natuurlijk een hele simpele stap is, kan het voor je gemoedstoestand echt zoveel doen.

En nee, ik zeg echt niet dat ik er altijd tip top in orde bij zit achter die laptop. Maar als ik ’s ochtends al met een blegh gevoel op sta, doe ik bewust wel even mijn best op mijn uiterlijk (ook al heb ik er geen zin in..), omdat ik weet dat het me de rest van de dag een beter gevoel geeft dan wanneer ik in mijn thuispak blijf hangen.

En als je gewoon heel graag nu kleding draagt die lekker zit, zijn er juist nu natuurlijk heel veel, mooi uitziende(!), huispakken te verkrijgen. Comfy outfits waarin je wel voor de dag kunt verschijnen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad, laat je mening vooral aan mij weten. Heb je nou zelf ook nog tips, laat het mij dan even weten via Instagram!