Ga naar de inhoud

Weer zwanger! – update #5 derde trimester

In mijn laatste blogpost liet ik jullie al weten dat ik een hele tijd niet aan het bloggen was geweest en daar kan ik nu eigenlijk niet veel meer over vertellen. De gehele zwangerschap was, op zijn zachtst gezegd, ronduit K U T. Waar ik in het eerste trimester nog de hoop had dat het daarna beter zou worden, had ik die hoop in het derde trimester wel echt opgegeven. Bij het schrijven van de vorige blogpost was ik 39+1, en uiteindelijk is Luca met 40+3 geboren.

Over de bevalling zal ik ook nog wel een keer een blog post schrijven, want dat is ook wel weer een verhaal apart, haha.

zwanger fotoshoot

Symptomen derde trimester

Gedurende dit trimester wordt je baby vier (!!!!) keer zo zwaar, je buik groeit dan ook enorm. En dat brengt over het algemeen de nodige symptomen met zich mee. Misschien ook wel logisch als je er zo over nadenkt. Het derde trimester wordt dan ook normaal gesproken gezien als het zwaarste trimester. Voor mij persoonlijk was dit ook wel echt zo, precies om wat ik hierboven zei. De zwangerschap is écht de gehele tijd zwaar en kut geweest, maar in het eerste trimester had ik nog hoop. In het tweede trimester al niet meer, maar probeer je het nog positief in te zien.

Maar in het derde trimester voel je je dan al zó lang kut dat ook dat eigenlijk niet meer lukt. Zeker aan het begin van het derde trimester moet je dan tegelijkertijd ook nog zo lang dat het gewoon even allemaal niet meer positief is.

Lijst met symptomen derde trimester

Deze symptomen ontstaan voornamelijk in het derde trimester, maar kunnen ook al wel eerder ontstaan. Dan is er tóch nog iets positiefs aan deze zwangerschap te noemen, van deze symptomen heb ik namelijk niet zoveel last van gehad. Althans, spataderen en urineverlies is mij echt onbekend, gelukkig. Bekkeninstabiliteit kreeg ik pas echt op het laatste, ik denk 4 weken?, last van. En benauwdheid en zwangerschapsdementie mocht ik natuurlijk wel aan mijn rijtje met symptomen toevoegen.

Taken voor het derde trimester

Waar je misschien denkt nu, in het derde trimester, dan toch echt alles geregeld te hebben blijkt dat je er nog niet bent (haha). Een aantal zaken moet je nu toch echt geregeld hebben of anders als de wiedeweerga gaan doen, andere dingen kun je ook pas in je derde trimester doen. Eerder is wel al heel vroeg om het gedaan te hebben.

Belangrijkste dingen om te regelen

  • Geboorteplan maken. Een geboorteplan of bevallingsplan maak je vaak in overleg met je partner en de verloskundige. Maar wil jij meer, of andere, personen bij jouw bevalling aanwezig hebben bespreek het plan dan ook zeker met hen.
  • In aansluiting op het punt hierboven, wie wil jij bij de bevalling hebben?
  • Autostoeltje in de auto klaarzetten. Niks zo vervelend als je partner nog weer op en neer moet als jij net bent bevallen in het ziekenhuis voordat jullie naar huis mogen ;-).
  • Vluchtkoffer inpakken.
  • Kraambezoek, hoe ga je hier mee om? Opa’s en oma’s willen over het algemeen heel gauw langskomen, maar wat wil jij? JIJ bent degene die net is bevallen en een kind op de wereld heeft gezet. Het gaat er nu dus even niet om wat opa en oma willen, maar wat JIJ wilt (oke, en eventueel je partner :-)). Mijn #1 tip: doe het rustig aan en luister écht naar je eigen gevoel hierin. Wij moesten er allemaal niet zoveel van weten en vonden 1 x per dag bezoek meer dan genoeg.
  • Heb je al nagedacht hoe je je kindje wilt voeden? Als je flesvoeding wilt geven kun je er vast voor zorgen dat je 1 pak voeding in huis hebt en een aantal flesjes. Kook deze dan ook alvast goed uit, dan kun je meteen aan de slag.
zwanger

Lichtpuntjes

Ah yes, daar zijn we weer. Bij de positieve afsluiting :-). Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lastig vind om nog lichtpuntjes te bedenken. Maar er zijn er zeker nog wel een aantal.

In week 35 hebben wij nog een zwangerschaps fotoshoot gedaan. Deze kreeg ik cadeau van mijn mannen voor moederdag en hier ben ik écht heel blij mee. Dian heeft hele mooie foto’s van ons gemaakt, waar ik echt nog steeds apetrots op ben. Hoewel het misschien een rot zwangerschap was, ben ik wel heel mooi zwanger en was mijn zwangere lichaam dan ook echt iets om trots op te zijn voor mijzelf!

Ook heb ik een 3D beeldje laten maken van mijn zwangere lijf, in week 38. Laura is afgelopen jaar moeder geworden van haar 3e zoon, werkt als zelfstandige in de kraamzorg én is haar eigen bedrijf in 3D (zwangerschaps)beeldjes begonnen. Wow, powermom! Het beeldje heeft een mooie plek in onze woonkamer gekregen want ik ben gewoon apetrots op mijn zwangere lijf en ben heel blij dat ik het op deze manier heb kunnen laten vereeuwigen.

Ook heb in het laatste trimester heel wat extra (groei)echo’s gehad om de groei van deze baby onder controle te houden. Wolf is dysmatuur geboren en daarom wordt deze baby extra goed in de gaten gehouden, gelukkig. Aan het begin van de zwangerschap heb ik medicijnen moeten nemen om de placenta beter aan te leggen, en deze baby groeit dan ook lekker gemiddeld door. TOP!


Over mijn zwangerschap valt al meer te lezen, hier, hier, hier, hier en hier. De geboorte-aankondiging van Luca valt hier te lezen en binnenkort zal ik ook delen over mijn bevalling.